Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Chinese nucleaire basis moet toeristen trekken

  PEKING (RD) - De eerste Chinese basis voor nucleaire wapens gaat een nieuwe toekomst tegemoet als toeristische attractie. De al in 1987 gesloten onderzoeks- en productiebasis in de noordelijk provincie Qinhai wordt volgens het Chinese persbureau Xinhua gepromoot als „nucleaire stad” en geboorteplaats van de Chinese atoom- en waterstofbom. China is sinds 1964 een atoomstaat.

  Het ondergrondse complex in Qinhai, dat binnenkort wordt opengesteld, bestaat nu vooral uit lege ruimtes, maar een museum, hotels en een restaurant moeten de „vaderlandslievende attractie” extra kleur geven. Het complex maakte deel uit van een uitgestrekt gebied van 1100 vierkante kilometer waar de Chinezen hun nucleaire ambities vormgaven.

  China is niet het eerste land dat een nucleair complex ombouwt voor toerisme. In Duitsland gebeurde dit al veel eerder. Maar bij de oosterburen was dat niet omdat ze zo trots waren op hun nucleaire prestaties. In Kalkar, zo’n 35 kilometer ten oosten van Nijmegen, bouwden de Duitsers in de jaren ’70 en ’80 een kerncentrale waar materiaal voor kernwapens kon worden gemaakt.

  Dat gebeurde in samenwerking met Nederland en België. Duitsland stak er miljarden euro’s in en ook Nederland tastte diep in de buidel. De centrale werd vanwege hevige protesten nooit in gebruik genomen. In 1995 kocht de Nederlander Van der Most het complex en maakte er een pretpark van: Kernwasser Wunderland, dat later Wunderland Kalkar ging heten.

  De voormalige oudijzerhandelaar betaalde er slechts enkele miljoenen euro’s voor. Dat bedrag was nog lager dan de waarde van de koperen leidingen.

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.