Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Kerkverlater Gerard (20): „Ik geloof alleen in mezelf”

>> 28-09-2011 | 14:02 | Evert Barten <<
Foto Sjaak Verboom
Foto Sjaak Verboom
 

Tot zijn achttiende zat hij elke zondag netjes op zijn plek in de plaatselijke oud gereformeerde gemeente in Nederland. Maar vanaf zijn zestiende was het slechts vorm, omdat het moest. Het besluit van Gerard (20) om de kerk en het geloof vaarwel te zeggen, stond vast. „Ik geloof in mezelf, niet in iets of iemand anders.”

Van regels moet Gerard, klusjesman van beroep, niets hebben. Allerhande geboden en verboden in de kerk stuiten hem dan ook tegen de borst. „Moderne farizeeërs”, noemt hij ze, de kerkeraadsleden. Ook heeft hij een hekel aan „halfzachte kerkmensen bij wie bijna alles ermee door kan.” Mensen die ondanks hun belijdenis naar schunnige dvd’s kijken en vloeken wanneer het hun uitkomt. Nee, Gerard stelt zijn eigen regels en is naar eigen inzicht eerlijk. Hij heeft de Heere en de kerk niet nodig en komt daar rond voor uit.

Waarom besloot je de kerk vaarwel te zeggen?

„Als je de Bijbel goed leest, kom je allemaal tegenstrijdigheden tegen. Het klopt gewoon niet. Ik geloof er niet meer in, zo simpel ligt het.”

Kun je zo’n tegenstrijdigheid noemen?

Gerard denkt even na. Hij had de Bijbel toch wel goed gelezen? „Jawel, maar om zo snel een voorbeeld te geven is lastig. O ja, ik heb er één. God zegt dat Hij liefde is. Maar tegelijkertijd beveelt Hij Zijn volk om andere mensen uit te moorden. En dan niet alleen mannen, maar ook vrouwen, kinderen en zelfs dieren. Dat is toch niet normaal?”

Heb je ooit iemand gevraagd dit aan je uit te leggen?

„Met mijn moeder en mijn broer, die ook niet meer kerkelijk is, heb ik wel zulke discussies gehad. Maar hoe mijn moeder het ook uitlegt, ik geloof gewoon niet dat de Bijbel de waarheid is. Ik geef mijn ouders of de kerk ook niet de schuld van mijn beslissing. Die maak ik zelf. De kerkenraad kwam ook met me praten, ze hebben hun best echt wel gedaan. Maar ik ben eigen baas. En dus ook schuldig als blijkt dat God toch wel bestaat. Dan heb ik echt pech. Daarom probeer ik alles uit het leven te halen wat er in zit. Je leeft tenslotte maar één keer.”

Dus als je het mis hebt, kun je je leven niet overdoen. Dat is een flink risico.

„Het is inderdaad wel een beetje link, maar dat neem ik voor lief. Als de moslims gelijk hebben, heb jij ook pech. Ik zoek nu liever de gezelligheid bij feesten en in cafés. Dat geeft me voldoening.”

Ook rust?

„Nee, dat niet. Maar die vind ik bij m’n vriendin en als ik met de auto bezig ben of erin rijd. Muziekje aan, sjekkie in de mond. Dan vergeet ik even alles.”

Je denkt dus blijkbaar wel na?

„Zeker, veel zelfs. Het knaagt soms wel eens. Zo van: stel dat de Bijbel toch de waarheid is? Maar als ik dan weer logisch redeneer, weet ik het weer. Het klopt niet. Mijn opvoeding loslaten kan en wil ik trouwens niet. Uiteindelijk heb ik wel respect voor mijn ouders. En ik weet echt wel wat wel en niet kan. Tegen drugs zeg ik pertinent nee. En als mijn vrienden kleding jatten uit een winkel, zeg ik dat ze gewoon moeten betalen.”

Dat zijn toch regels waar je zo’n hekel aan hebt?

„Klopt, maar die stel ik zelf. Ik geloof in mezelf, niet in iets of iemand anders. Daarom ben ik ook helemaal verantwoordelijk voor mijn eigen beslissing en daden.”

God is almachtig, hoewel je dat waarschijnlijk ontkent. Hij kan je in de kraag vatten.

„Als God me wil hebben, moet Hij zijn gang maar gaan. Dan vind ik het ook prima.”

Je hebt veel preken gehoord in je leven. Is er ooit één geweest die je geraakt heeft?

„Toen ik veertien was, ging ik mee naar een kerkje bij ons in de buurt. Zo’n schuurtje, je kent het wel. Die preek is me altijd bijgebleven. Het ging over het zaad in de akker. Over de enkelkerk; het zaad dat geen wortel had en maar 10 centimeter groeit. Over de knieënkerk; de planten die tot aan de knieën komen maar dan verstikken. En over de hartenkerk; het zaad dat uiteindelijk vrucht draagt. Ja, dat was een duidelijke preek.”

Wat deed het met je?

„Uiteindelijk niets, behalve dat ik hem nooit vergeten ben. Er zaten geen tegenstrijdigheden in, maar dat betekent nog niet dat de hele Bijbel waar is.”

Tot slot: heeft de Heere iets verkeerd gedaan?

„Nee. Ik geef Hem ook niet de schuld. Ook mijn ouders en de kerk niet. Ik ben zelf verantwoordelijk.”


Serie kerkverlating

Van 24 september tot en met 7 oktober brengt het Reformatorisch Dagblad een serie artikelen over kerkverlating. Reden voor Puntuit om drie jongeren aan het woord te laten: een kerkverlater, een jongere die de overstap maakte van een bevindelijk gereformeerd kerkgenootschap naar de Rooms-Katholieke Kerk en, als afsluiting, een jongere die terugkeerde naar de kerk. Bovenstaand verhaal is deel 1 in een drieluik. Zaterdag verschijnt deel 2.

Bekijk ook het dossier kerkverlating op refdag.nl.

 
reacties
9 reacties  1 van 1 

meisjuh
7 okt 2011 - 20:39
Quote
Ik vind het juist heel eerlijk hoe hij dit neer zet.
hij geeft niemand de schuld!!
en ik vind dat veel eerlijker dan als iemand zondag heel braaf in de kerk zit maar door de weeks gewoon net doet of hij geen christen is, en overal GOd de schuld van geven!
Aaltjuh
30 sep 2011 - 18:25
Quote
iemand schreef
ik vind het inderdaad ook erg dat iemand, opgevoed bij de waarheid, zo kan denken.
Wat ik nog erger vind, is dat mensen bij de waarheid blijven, maar ondertussen meegaan (niet bekend voor ouders) met de wereld (gospelmuziek, vloeken, uitgaan in weekend, dronken, opmaken, korte rokken, laag uitgesneden truitjes/t-shirts, enz.)
Dat iedereen zo verhard blijft!


Ik ben het helemaal eens met je reactie.

Feitelijk is dit net zo erg!

Je kan alle mensen in de wereld bedriegen, maar de Heere niet.
En eens zál je rekenschap af móéten leggen...!

Maar ik ben zelf niets beter hoor, we zijn allemaal van dezelfde lap gescheurd!
Anne
29 sep 2011 - 09:58
Quote
Goed zo'n artikel in de krant. Al zijn de vragen wel een beetje dubieus: 'je denkt dus blijkbaar wel na?' Alsof een ongelovige niet na zou denken
Het is een realiteit dat mensen de kerk verlaten, dus is het ook goed er aandacht aan te besteden, in plaats van het te negeren. Zo kan de kerk er ook iets van leren, om te kijken naar de antwoorden op de vraag waarom mensen de kerk verlaten.
...
29 sep 2011 - 07:32
Quote
hhe schreef
ik krijg er kippenvel van
sorry maar is dit wel gepast om dit in een krant te plaatsen?


misschien juist wel...het zet mensen wel tot nadenken denk ik...(als ik naar mezelf kijk wel)
iemand
28 sep 2011 - 21:20
Quote
ik vind het inderdaad ook erg dat iemand, opgevoed bij de waarheid, zo kan denken.
Wat ik nog erger vind, is dat mensen bij de waarheid blijven, maar ondertussen meegaan (niet bekend voor ouders) met de wereld (gospelmuziek, vloeken, uitgaan in weekend, dronken, opmaken, korte rokken, laag uitgesneden truitjes/t-shirts, enz.)
Dat iedereen zo verhard blijft!
hhe
28 sep 2011 - 19:36
Quote
ik krijg er kippenvel van
sorry maar is dit wel gepast om dit in een krant te plaatsen?
anoniem
28 sep 2011 - 19:19
Quote
Wat ik ook niet snap is dat hij zegt dat hij God niet de schuld geeft. Is hij er dus wel zeker van dat God bestaat?
My
28 sep 2011 - 14:19
Quote
ik vraag me af wat deze jongen dan denkt, hoe de aarde is gemaakt en door wie...
ik hoop dat hij reageert!

Niet dat ikzelf beter ben!
Janita
28 sep 2011 - 11:32
Quote
Ik vind het erg als je er zo over denkt. Wat is dit leven tegenover de eeuwigheid?????
Denkt hij daar weleens over na???

9 reacties  1 van 1 
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.