Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

VIDEO: Zeevissen voor de kick

>> 01-12-2010 | 14:25 | Evert Barten <<
 
foto 1 van 4

„Yes, beet!" Voorzichtig haalt Jurian zijn lijn binnen. Helaas, geen vis. Nieuw aas aan de haak en gooien maar weer. De lijn verdwijnt een eind in zee. Op het achterdek van het schip is het wel raak. Maar...'t is een meeuw.


Het is deze zaterdagmorgen voor de kust van Scheveningen flink koud. De ruim zestig vissers op het dek van de voormalige veerpont Estrella zijn erop gekleed. Tijdens de zeevisdag, georganiseerd door reis- en organisatiebureau Uno Animo, gooien ze de ene lijn na de andere in het water. Hopend op een goede vangst. Meeuwen cirkelen om de boot heen, alsof ze door hebben dat hier straks ook voor hen een smakelijk hapje te vinden is.

Jurian van den Bogert (13) gooit zijn lijn nog maar eens uit. „Dat je wat vangt is het leukst", zegt hij, terwijl zijn molen er rustig op los ratelt. Al snel haalt hij zijn eerste schar aan boord. Een schar is een soort schol en behoort tot de platvissen.

Zijn medevisser Theo Veening (13) uit Hasselt legt uit hoe je moet zeevissen. „Let goed op het puntje van je hengel. Als die beweegt, heb je beet."
De gure wind maakt hongerig, zo blijkt. De morgen is nog maar halverwege als de eerste bestelling over het dek schalt. „Een kroket, een broodje bal en een kipcorn." De kok moet flink zijn best doen in de keuken om de talloze vette happen klaar te maken.

Terug op het dek grijpt Theo naar zijn hengel. Hij ziet wat bewegen en bedenkt zich geen moment. Met een sierlijke zwaai wordt er een schar aan boord gehaald. „En nu het haakje uit z'n bek halen. Niet het leukste werk, maar het moet wel gebeuren."

Zijn kameraad en plaatsgenoot Daniël Witteveen (13) legt uit waarom ze hun zaterdag opofferen om hier aan dek te staan. „Vissen is een mooie hobby. Aan een beekje of rivier is aardig, maar zeevissen geeft echt een kick."

Ondertussen bedient kapitein Willem Varkevisser geconcentreerd de knoppen in de stuurhut. „Dit schip is uitermate geschikt voor zeevissen", legt hij uit. „Dat heeft te maken met het brede achterdek, zodat er veel mensen kunnen staan en ze de ruimte hebben om hun hengels uit te gooien."

Gooien doen ze, maar vangen ook. Na een zaterdag vissen laat Jurian zijn vangst zien. Hij houdt een vuilniszak open. Onderin liggen onthoofde scharren. „De kop en de ingewanden heb ik in zee gegooid." Achter op het schip wordt de vangst schoongemaakt, zodat die thuis meteen de pan in kan. „Dat wordt vanavond lekker vis eten."

Zo'n dagje zeevissen levert al snel honderden scharren op. En... een meeuw. Al zwemmend raakt de vogel verward in een lijn. Na te zijn bevrijd mag hij zijn vleugels weer uitslaan, op weg naar de vrijheid. Hoe anders is het lot van de platvissen die aan dek gehesen worden. Onthoofd en ontdaan van ingewanden wacht ze de braadpan.

tekst Evert Barten en Paul Klomp beeld Paul Klomp

 
reacties
4 reacties  1 van 1 

danielw1997
24 mrt 2011 - 14:43
Quote
nice vist gast serieus
danielw1997
24 mrt 2011 - 14:43
Quote
hoihoi nice vis gast
zeeuwse zeevisser
1 dec 2010 - 19:39
Quote
Een mooi verslag van een dag gezonde en verantwoorde ontspanning. Vast een goed begin van een reeks artikelen over deze bezigheid, gezien de vele beoefenaars onder de rd lezers. Wat denkt U hiervan redactie ?
theo
1 dec 2010 - 16:37
Quote
wat een leuk verslag van een prachtige dag. met zijn 5e hebben we ruim 80 vissen gevangen. de eerste vissen hebben we inmiddels al opgegeten .ze smaakten heerlijk

4 reacties  1 van 1 
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.