Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

HJW-dag: Naar de kerk waar het gras groen is (met video)

>> 10-11-2014 | 17:39 | Jacomijn Ariakhah <<
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt
 
foto 1 van 9

Ze zijn gekomen omdat het thema hen aansprak, of omdat hun vrienden gingen, de ruim honderd jongeren die zaterdag aanwezig waren op de +16 HJW-jongerendag in Doorn. Het thema was ”Ik geloof...het wel?!”.

De lezing van ds. J. M. Molenaar uit Hoevelaken is net afgelopen en de vriendinnen Maartje en Cynthia (19) discussieren nog even over naar welke workshop ze zullen gaan. „We hadden ons niet ingeschreven, maar er staan er nog twee open”, legt Maartje uit.

De twee zijn niet eerder samen naar een HJW-dag gegaan. „We konden nu meerijden met anderen, vandaar dat we hier zijn”, zegt Maartje. „Maar het is een aansprekend thema”, vindt Cynthia. Maartje: „Wat me bij is gebleven van de lezing is dat er werd gezegd dat je voor jezelf heel makkelijk sommige zonden kunt goedpraten in het licht van de grote zonden die anderen doen. Maar ook de kleine zonden doen God pijn.” Cynthia: „En iedereen heeft vergeving van zonden nodig, niet alleen die ‘grote’ zondaren.”

Saai

Tim (16) is minder te spreken over de lezing. Zijn vriend Niek (14): „Ik vond het een mooi onderwerp.” Tim: „Klets niet man. Het was lang en saai. Het zou maar een kwartier moeten duren, geen 38 minuten en 53 seconden. Het verveelde me zo dat ik de tijd maar heb bijgehouden.” Of hem er nog iets van bijgebleven is? „Wat was het thema ook alweer? O ja, vergeving der zonden, daar heb ik iets over gehoord ja. Maar het was niet spannend of zo, het kwam niet binnen. Maar misschien ben ik niet geïnteresseerd genoeg hoor.”

Ware kerk

De meeste jongeren zijn inmiddels de lokalen van het Revius College in Doorn binnengelopen, waar de workshops plaatsvinden. Een van de workshops gaat over ”De ware kerk” en wordt gegeven door ds. C. Stelwagen uit Damwoude. „Stel je voor”, begint hij, „er zitten zes jongeren uit zes verschillende kerken op een bankje. Een toerist komt langs en vraagt naar welke kerk hij het beste kan gaan. Wat voor antwoord moet je dan geven? Dit is het vreselijk verdrietige van onze tijd.”

De predikant legt uit waar de kerk gesticht is. „Het paradijs was de eerste Kerk op aarde. Daar werd het donker. Maar God kwam uit de hemel en preekte tegen de duivel. Adam en Eva zaten er als twee goddeloze, schuldige hoorders bij. Maar onder dat ene preekje werden zij bekeerd. Want als het niet onder de prediking gebeurt in je leven, gebeurt het nergens.”

Toetssteen

Ds. Stelwagen gaat in het kort de kerkgeschiedenis langs. „Waarom ben jij hervormd?” vraagt hij aan vervolgens een van de jongeren. „Omdat ik er in ben opgegroeid”, zegt die. Ds. Stelwagen schudt zijn hoofd. „Je bent nu op een leeftijd dat je zelf moet nadenken over je beslissingen. Je toetssteen om je bij een gemeente aan te sluiten moet zijn of je onder de zuivere verkondiging van Gods Woord zit. Je leven is heel kort en de eeuwigheid is ontzettend lang, dus je kunt je tijd niet verknoeien met hier en daar kerken. Je moet daarheen gaan waar het gras groen is en er een levend lidmaat zijn.”

De vriendinnen Hanna, Esther, Heidi en Rianne vonden de workshop best moeilijk, geven ze na afloop aan. Heidi: „Je moet dus naar een kerk waar de leer zuiver is. Maar de ene kerk zegt dat dit zuiver is en de andere dat.” Rianne: „En ze baseren zich op dezelfde Bijbel.”

Toch zijn ze het er alle vier over eens dat het een leerzame dag was. „We gaan volgend jaar zeker weer.”

 
reacties
2 reacties  1 van 1 

B.noniem
12 nov 2014 - 22:26
Quote
Helemaal eens met A.noniem. Zet dan tenminste een verwijzing naar dat andere verslag op Puntuit. En de kop van het artikel mag sowieso kan dan sowieso beter de hoofdgedachte bevatten, dan zo'n lezerstrekker. Geen journalistiek dit.
A.noniem
11 nov 2014 - 11:35
Quote
Fantastisch dat het RD weer zo'n prachtige kop heeft bedacht voor boven het artikel. De hele dag is niet over dit thema gegaan. Uitspraak word enkel uit zijn verband gerukt. Ik snap het wel. Dit trekt natuurlijk lezers. Misschien had er iets meer naar voren mogen komen over de echte boodschap van de dag. De liefde van Christus voor verloren zondaren.. Dat maakte de dag geslaagd..!

Reactie Puntuit: Het RD maakt altijd twee verslagen. Eén voor op de kerkpagina, één voor op Puntuit. Het verslag op de kerkpagina vat de twee lezingen samen. Om dubbelloop te voorkomen, gaat het verslag op Puntuit daarom nooit over de lezingen, maar over één van de workshops. Ook worden er een aantal interviewtjes gedaan met jongeren.
Klik {hier# http://www.puntuit.nl/nieuws/binnenland/hjw_dag_we_moeten_niet_proberen_de_drie_eenheid_te_begrijpen_1_868497} voor het verslag dat op de kerkpagina stond.

2 reacties  1 van 1 
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.