Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Waar komt het begrip ”een sisyfusarbeid” vandaan?

>> 16-03-2012 | 15:29 | Michiel Kerpel <<
Foto Wikimedia (Julo)
Foto Wikimedia (Julo)
 

Waar komt het begrip ”sisyfusarbeid” vandaan? Sisyfus. Klinkt niet echt Hollands, vind je niet? En dat klopt. Sisyfus komt uit het Grieks. De achtergrond van de uitdrukking ligt dan ook in de geschiedenis van het financieel zo geplaagde, huidige Griekenland.

Hoewel, geschiedenis? De persoon Sisyfus heeft nooit echt bestaan. Hij komt slechts voor in een oude, maar beroemde mythe.

In het godenverhaal is Sisyfus de stichter van Korinthe. Als koning van de stad bevordert hij de handel. Maar hoe? Onder andere met list en bedrog.

Bij oppergod Zeus komt Sisyfus in een slecht blaadje te staan. Hij verklikt Zeus als die de vrouw van een andere god ontvoert. Met deze daad wekt Sisyfus woede op van verschillende goden. Ze vinden hem maar wat arrogant dat hij de goden durft te tarten.

Volgens de fabel moet Sisyfus om zijn geklik sterven. De goden sturen Thanatos –de dood– op hem af om hem naar strafrijk Tartarus te brengen. Maar de Korinthische koning is niet voor één gat te vangen.

Sluw als hij is, bedot Sisyfus Thanatos. Hij vraagt Thanatos te laten zien hoe de ketenen van de onderwereld precies werken. Tijdens de ‘demonstratie’ weet hij Thanatos vast te binden. Daardoor sterft er niemand meer op aarde. Wat natuurlijk niet naar de zin is van de oorlogsgod Ares. Deze laat Thanatos een paar dagen later bevrijden.

Na deze truc ziet het er somber uit voor Sisyfus. Toch verzint de sluwe vos een nieuwe list. In het Griekse bijgeloof krijgt een dode een muntje onder de tong gelegd. Met het geld betaalt de dode de veerman van de rivier de Styx om naar de onderwereld af te reizen. Voor zijn heengaan geeft Sisyfus zijn vrouw daarom de opdracht om hem geen muntje mee te geven.

Zo gezegd, zo gedaan. Weer bakt hij de goden een poets. Hij wordt teruggestuurd naar de aarde, waar hij geniet van het leven aan het hof. Maar na een tijdje zijn de goden het echt zat. De snelle Hermes, boodschapper van de goden, sleept hem naar de onderwereld Tartarus.

Er is een vreselijke straf voor de verklikker bedacht. Sisyfus krijgt de taak een geweldig brok marmer een heuvel op te rollen. Met al zijn krachten slaagt hij er in de steen de hoogte op te torsen. Maar als hij de top bijna heeft bereikt –zijn arbeid zit er bijna op– rolt het rotsblok weer in de diepte en moet hij opnieuw beginnen. Dit tafereel herhaalt zich keer op keer. Hij doet het werk voor niets. Sisyfus zit opgezadeld met ”sisyfusarbeid”.

In dit Griekse godenverhaal –vol baarlijke nonsens en enorme verzinsels– ligt dus de herkomst van de uitdrukking. Sisyfusarbeid: nutteloos werk ofwel een klus die je voor niets doet.

Puntuitredacteuren zijn vandaag bezig met een speciale klus – iets heel anders als normaal. Sisyfusarbeid? Nee, het is werk mét resultaat en nog voor een goed doel ook. Morgen meer daarover!

Heb je een uitdrukking of gezegde waarvan je de herkomst te weten wilt komen? Mail naar de redactie.

 
reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.