Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Forum

Praat en denk mee over actuele kwesties en discussies. Volg de discussies op de voet en reageer. Zelf een discussie beginnen? Laat het de redactie weten. Off topic berichten worden niet geplaatst.

Beperkingen/problemen

Heb jij wel eens verkering gehad met iemand die een beperking had of gedragsproblemen of iets anders? Hoe was dat? Wat zijn de moeilijkheden en wat de voordelen? Heb je tips voor mensen die hier mee lopen?
Laatste post 20-03-2014 - 17:13 | reacties: 88
Sch
21 mrt 2014 - 14:37
@H,

Natuurlijk valt dit ook onder beperkingen en problemen.
Heftig voor je vriendin.
Gaat ze nog wel voor controle naar het ziekenhuis?
Jan
19 feb 2014 - 16:33
Vraagje/Probleem:

Ik heb een beste vriendin, ik ben niet verlieft op haar, zij niet op mij, heb wel een beetje een zwak voor der.
We spreken ongeveer 1x per maand af, niet gedwongen, maar redelijk spontaan, het zijn altijd gezellige avonden, maar verder dan film/tv kijken komt het niet.

Wat zijn leuke dingen die je als jongen met een gewone vriendin kan doen?

Alvast bedankt
H
20 dec 2013 - 18:02
Ik heb een vriendin met diabetes. Dit lijkt niet zoveel bijzonders, maar voor haar is het echt drama soms. Ze heeft het nu 5 jaar, en is nog steeds niet goed ingesteld. Haar bloedwaarden vliegen nog steeds van 35 mmol naar 1.9 mmol. Ze heeft ook een keer een week in coma gelegen door haar ziekte.
Dat was echt vreselijk.

Of valt dit volgens jullie niet onder beperkingen en problemen?


Aart-Wille
25 mrt 2013 - 10:29
@Geert Wellin,

Wow, je omschrijft het echt mooi! Ja, er wordt helaas heel veel geoordeeld over een ander. Loop jijzelf hier vaak tegen aan? Krijg je ook zo vaak een stempel, omdat mensen je simpelweg niet begrijpen en daar ook totaal geen moeite voor doen?
Geert Wellin
21 mrt 2013 - 17:46
Ja, veruit de meeste gedragsproblemen of beperking blijken voort te komen uit onbegrip of misinterpretatie, miscommunicatie, gebrek aan (mogelijkheid tot, of: identiteit) keuzes maken van degene die verschijnselen aan de hand van deze genoemde classificatie probeert te indexeren. Vaak ook iets van het ontlopen van de confrontatie daarmee.

Wij zijn toch allemaal verschillend, ik denk dat we pas WERKELIJK van gedragsproblemen spreken wanneer het eigen belang van diegene kennelijk het gemeenschappelijk belang verstoort. We spreken van beperkingen wanneer het gemeenschappelijk belang het eigen belang stoort. Toch?

We zien best wel vaak dat we beschuldigen, classificeren of wijzen wanneer we eigenlijk zelf iets niet begrijpen of kunnen plaatsen en vooral wanneer we niet snappen waarom. Niet zo heel vaak heeft dit met de genoemde lijn tussen gemeenschappelijk en eigen belang te maken als dit WEL lijkt.
bo
27 jun 2012 - 22:36
Kunnen we weer terug gaan naar het echte onderwerp?
AD
22 jun 2012 - 16:42
@Ha,

Je zegt, dat je bang bent voor wat er allemaal gaat komen en je ook geen etiketjes op je lijf wilt.

Bij mij is twee jaar geleden de diagnose ADD gesteld.
Ik ervoer het als een opluchting: Ik ben niet dom of gek, maar heb ADD.
Etiketjes kreeg ik voor de diagnose ook, onder andere: vreemd, anders, dom, enzovoort.
Nu de diagnose bij mij bekend is, leer ik ook hoe ik ermee om kan gaan, soms ook met behulp van anderen.
En wat 'etiketjes' betreft, veel mensen in mijn directe omgeving weten niet eens dat ik ADD heb.
Ik vertel het wel als het ter sprake komt, maar begin er uit mezelf meestal niet over.

Ik ben blij, dat de diagnose gesteld is, het geeft me veel duidelijkheid en ik leer ermee omgaan.
En wat de omgeving betreft: Ik vertel het tegen wie ik wil.
Ik
22 jun 2012 - 16:42
Ik denk er over na!

9 jun 2012 - 17:30
@Ha

Ben jij nou Ik, waar AD op reageert.
Aan je reactie te merken wel..

Lijkt me erg moeilijk voor jou! En zover ik me in jou situatie kan inleven, zou ik het ook zo voelen. Maar eerder zei je wel, dat het een opluchting voor je was, o zit dat zo, maar andere dingen als heel negatief ervaarde. Mijn broertje krijgt nu begeleiding op school en dat helpt echt, hij zit nu een stuk lekkerder in z'n vel als voor dat etiketje. Het kan dus ondanks alles ook positief zijn eay! Denk er nog maar is over na en heel veel sterkte!

9 jun 2012 - 00:18
en heb ook geen zin in een opgeplakte sticker op mn lijf.
Ha
9 jun 2012 - 00:18
@AD
Nee nog niet. Heb er geen zin in... ben bang wat er allemaal gaat komen
AD
6 jun 2012 - 19:21
@Ik,
En.. heb je al testen ondergaan?
Bij mij is twee jaar geleden de diagnose gesteld.
Ik vond het zelf erg verhelderend.
Jéan
30 mei 2012 - 09:23
@ Hanna: Inderdaad, dat gevoel krijg ik ook, maar je moet wel tussen de lijntjes blijven en dat is ook weer niet altijd leuk...
Blijft altijd wat :S Thanks, jij ook tzt hè
Hanna
29 mei 2012 - 17:03
@Jéan,
Ja op die manier. Je moet een beetje met een bochtje denken . Lijkt me inderdaad lastig. Veel succes met je opleiding! Het komt vast wel goed !
Jéan
28 mei 2012 - 20:57
@ Hanna: Inderdaad, en daarbij ook nogal vaag. Bijv. ik moet nu een ontwerp maken voor een bestaand plein, maar mag niet denken vanuit het probleem. Ik moet denken vanuit ruimtelijke dingen. Dit klinkt heel vaag in mijn oren. Maar gelukkig krijg ik het nu door, maar dat vind ik één van de lastige dingen op het HBO (wat ik op mijn opleiding tegen kom)
Hanna
28 mei 2012 - 11:48
Oh ja Aart-Wille bied altijd zijn excuses aan voor boekverslagen. Nou hierbij excuses voor mijn zeer lange reactie. ..
Hanna
28 mei 2012 - 11:50
@Aart-Willem
Oké, op die manier. Maar dan zou dit verhaal toch bij een activiteitentherapeut horen:

Mw. Y. is een vrouw van 36 jaar en een van haar klachten is dat ze weinig assertief is en iedereen over haar eigen grenzen heen laat komen.
Ze komt naar creatieve therapie en laat zich in de groep inderdaad ondersneeuwen.
In doorschuiftekeningen past ze zich aan aan anderen en wanneer iemand over haar aandeel heen schildert, merkt ze voorzichtig op dat ze dat 'helemaal niet erg vindt'. Hoewel het lijkt dat mw. zich laat leiden door anderen, zijn er toch dingen waarin ze zich onderscheidt van de anderen.
Materiaalgebruik is daar een van. Ik noem dit en ze antwoordt, dat ze houtskool fijn materiaal vindt. Ze zegt dat ze niet kan tekenen, maar dat het met houtskool al snel "mooi" lijkt. Ik prijs haar in het vinden van zo'n goede oplossing voor het probleem dat ze niet kan tekenen.
In een sessie werken de patiënten samen aan een groepswerk. Het is de bedoeling dat ieder een stuk van het papier opeist en invult op eigen manier. Mw. Y. werkt met houtskool en bakent vrijwel meteen 'haar stuk' van het papier af met dikke vette strepen. Ze laat tijdens het werken, ondanks herhaalde pogingen van medegroepsgenoten, niemand toe op 'haar stuk'.
In de nabespreking kan mw. niets noemen wat ze anders dan anders vindt in haar aandeel in het groepswerk. Ik vraag hoe ze begonnen is. Ze noemt de vette strepen.
We kijken naar het werkstuk en de strepen zijn overheersend aanwezig. Dit valt haar ook op. Ze duikt wat in elkaar, glimlacht beschaamd. "Ik wou iets moois maken", verontschuldigt ze zich. Ik vraag aan degenen die naast haar zaten, wat hun reactie was op de houtskoolstrepen. Ze antwoorden, dat ze het als grens hadden gezien. Het leek hen duidelijk dat mw. Y. het niet had gewild dat daar iemand overheen zou schilderen. Iedereen kijkt mw. Y. nu aan, zij kijkt naar de strepen op het papier. Haar reactie: "Dat ik dat kan zeg!"

Even over 'de reden' waarom je geen creatieve therapie zou kiezen. Stiekem vind ik dat namelijk een beetje onzin. Ik heb meegelopen een dagje in Nijmegen, bij muziek. Volgens mij waren er niet veel conservatorium mensen bij.Bij beeldend weet ik dat niet precies. Maar wel weet ik, dat als jij creatief/muzikaal genoeg bent, en je echt wil, het wel lukt. Hieronder heb ik een link hoe dat bij de preselectie werkt. Pittig! Maar je hebt nog 3 jaar hè!, zelf moet ik er ook nog 4 jaar hard voor werken.

http://www.han-cto.nl/info/Preselectie_2009.pdf

En o ja, heb je bij activiteitentherapie niet zoveel eisen dan? Ik weet verder helemaal niet, waar je die opleiding kan volgen?

Verder ga ik saw gewoon bol doen, en wil ik CT- muziek via deeltijd doen.

@Jéan
Je bedoelt dat HBO heel erg kan redeneren over iets kleins, terwijl je liever in de praktijk leert? Loop je hier tegenaan in je opleiding?
Jéan
28 mei 2012 - 08:45
@ Aart-Willem: Duidelijk uitgelegd. Er zit dus wel verschil tussen, maar niet heel erg veel, begrijp ik uit je verhaal.
Terecht dat je opmerkt dat het verwarrend is dat ze verschillende namen voor dezelfde opleiding gebruiken. Hoe schep je de meeste verwarring in deze wereld, begint dit op te lijken :S
Haha wel grappig dat van die puber. Dat zeggen de meeste inderdaad, hoewel ik ook jongens ken die de zorg kant doen (HBO of MBO), maar inderdaad het zijn er niet veel.
Uit je verhaal merk ik (een beetje) dat je wel praktisch bent ingesteld, heb je dan geen moeite met al dat geredeneer vanuit een paar lijntjes (om het zo maar uit te drukken?)
Persoonlijk vind ik dit nogal moeilijk. Moet dat wel doen op mijn opleiding, maar erg goed lukken doet het nog niet erg. Heb jij tips daarvoor, als het bij jouw beter afgaat...
Tja, soms heb je iets meer tekst nodig om iets uit te leggen. Ik vind het niet erg hoor. Als het maar duidelijk wordt wat je bdoelt
Aart-Wille
26 mei 2012 - 20:09
@hanna,

Dank je voor je compliment.
Voor zover ik weet is Maatschappelijke zorg hetzelfde als de SAW, maar waarschijnlijk ga jij hem op het Hoornbeek volgen? Want vik zit zelf op het ROC en daar hoor je niets over de SAW maar noemen ze het Maatschappelijke Zorg, daarin heb je dan allerlei stromingen, zoals gehandicaptenzorg en volwassenenwerk.
Ik denk dat het een beetje verwarrend werkt, al die soorten en verschillen op verschillende scholen.
Uiteindelijk is de lesstof hetzelfde, want een kennis van mij doet SAW op het Hoornbeek en werkt met dezelfde boeken.
Of ik bijna klaar ben? nee, ik mag nog 3 jaar.
Ik ben ook niet vanaf het voortgezet onderwijs direct de zorg ingegaan, maar ik ben eerst 5 jaar meubelmaker geweest. Via het vrijwilligerswerk waar ik in een eerdere reactie over schreef, kwam ik erachter dat dit echt iets voor mij is. In het verleden had ik wel het gevoel dat ik ooit iets in de zorg wilde doen, maar niet zo concreet. En ja, als jongen op een bouwopleiding zeg je natuurlijk dat jongens in de zorg mietjes zijn, haha, zo werkt dat als puber in een groep.

Tja, het verschil beschrijven tussen activiteitentherapie en creatieve therapie vind ik best lastig, maar ik ga het proberen. Een creatief therapeut geeft zijn/haar client bij wijze van spreken een vel papier en stiften en zegt, teken je toekomst, of hoe je je nu voelt. Als dat gebeurt is, kan de therapeut aan de hand van jou tekening, heel veel over je te weten komen, door bijvoorbeeld het kleur gebruik, rond of juist hoekige lijnen, etc.

Een creatief therapeut werkt iets anders, die ziet dat een aantal cliënten behoefte heeft om te leren omgaan met elkaar, dus het aanleren van sociale vaardigheden en het leren van leven in een groep. Die kan dan zeggen, we gaan vanmiddag kleuren, geeft ook dat vel papier en die stiften, maar wat er op papier komt is minder van belang. Voor de activiteiten therapeut ligt de nadruk op dat moment dat de groep leert samenwerken. Zo kan die ook op therapeutische basis ouderen uit de eenzaamheid proberen te halen bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je bovenstaand verhaal begrijpt, zoals ik al zei, ik vind het lastig om de verschillen helder uit te leggen. En ja, creatief therapeut is heel erg mooi. Ik weet wel dat muziek therapeuten vaak ook op het conservatorium hebben gezeten, beeldend therapeuten vaak ook op de kuntacademie, daarom maak ik zelf die keuze niet, er wordt wel verwacht dat je behoorlijk wat kennis hebt van muziek of beeldende kunst.

En ja, ik speel zelf orgel. Het liefste ging ik viool spelen, maar daar heb ik niet zoveel tijd voor. Verder ben ik best creatief, 1 van mijn hobby's is modelbouw bijvoorbeeld.

Ga je de SAW trouwens via de BBL doen?

Haha, nou, hier heb je 1 van mijn boekverslagen, heb ik vaker last van op deze site.
Als je vragen hebt, laat maar weten!
Hanna
18 mei 2012 - 14:07
@Aart-wille
wow, dat vind ik een mooie verwoording van jou (de reactie op Jéan) dat is echt waar ja.
Alleen maatschappelijke zorg is toch een richting binnen SAW. En binnnen maatschappelijke zorg heb je weer
-specifieke doelgroepen
-gehandicaptenzorg
of niet? Zo heb ik het eigenlijk altijd gezien. Zelf kies ik dan ook voor die richting.
Ben je al bijna klaar met deze opleiding of moet je nog een poosje?

Over activiteitentherapie weet ik eigenlijk niet zoveel. 'k Heb net even gegoogled maar kwam niet zoveel verder.Wat moet ik daar zeg maar precies onder verstaan en wat is het verschil met creatieve therapie? PMT vind ik ook geweldig! Toch kies ik zelf liever voor beeldend of muziek, maar dat is natuurlijk een hele persoonlijke keuze.! Die ik je ook echt niet wil opdringen. Speel jij trouwens een instrument en heb je een hobby met iets creatiefs?

Oops..beetje lang verhaal.
Mijn excuses
Jéan
16 mei 2012 - 13:47
@ Aart-Willem: Inderdaad, het klinkt heel onlogisch, maar ik snap wat je bedoelt. Hun hebben bijv. een betere neus en ruiken daardoor beter suptiele geuren...
Ik denk dat je niet moet denk: 'Snik, dit en dit kan ik niet meer, maar dit en dit kan ik nog wel' Anders is het echt niet vol te houden denk ik
Oké, je hebt dus nog wel even voor de boeg.
Maakt niet uit hoor. Niemand verplicht jouw om te reageren. Heel vrijblijvend, vind ik hoor
Aart-Wille
15 mei 2012 - 19:59
@Jean,

Ja, je zou denken dat het soms lastig is als hun niets zien. En dat is het ook wel, het is tenslotte een beperking. Maar je kunt het ook anders zeggen:
Je zei, dat je als begeleiding dingen ziet die mijn clienten niet zien. Klopt, maar hun 'zien' dingen die ik niet zie.

@Hannah,

Ow, dat is geweldig! Muziektherapeut. Ikzelf ben nu met een opleiding maatschappelijke zorg bezig. Is vergelijkbaar met de SAW. Dit doe ik via de BBl route. Pittig maar gaaf.

Als ik hiermee klaar ben dan wil ik een studie Psycho Motore Therapie doen, of ik wil activiteitentherapie gaan doen.
Activiteitentherapie is vergelijkbaar met Creatieve therapie, je werkt alleen net iets anders.

@Algemeen,
Sorry dat ik weinig reageer, maar ik heb nogal een druk leven, dus lang niet altijd tijd om te reageren.
Jéan
15 mei 2012 - 18:31
@ Hanna: Leuk, leuk! Lijkt me heel interessant! Suc6 er alvast mee...
Hann
14 mei 2012 - 11:52
@Aart-wille
Wow, dat is echt geweldig werk!
Ik heb een vriendin die is slechtziend, en het is ook geweldig als je wat voor deze mensen kan betekenen. Op die zorgboederij is inderdaad ook erg leuk. Respect voor jou!!
Zelf wil ik SAW gaan doen en daarna Creatieve Therapie - muziek. uhmm zeg maar muziektherapeut. Dat lijkt me zo geweldig. Wat vind jij daarvan?
Jéan
7 mei 2012 - 20:46
@ Aart-Willem: Dat lijkt met een dankbaar werk, maar ook weer moeilijk. Want jij kunt dingen zien (bijv.) die hun niet kunnen zien.
Aart-Wille
7 mei 2012 - 18:06
@Hanna,

Hoi, wat leuk dat je dat wilt!
Ik werk bij Bartimeus (dat is een grote organisatie), het belangrijkste is dat alle clienten een visiuele beperking hebben. Maar verder kun je er echt alles tegenkomen, van doof/blind tot met mensen met enkel een visuele beperking.
Ikzelf werk daar met mensen met meervoudige beperkingen: blind of slechtziend, een verstandelijke beperkingen en sommige clienten hebben ook psychiatrische ziektebeelden.

En ik werk op een zorgboerderij met kinderen met gedragsproblematiek. Dat is vrijwilligerswerk.

Nou, succes ermee, ik kan je wel vertellen dat het echt heel erg leuk is en dankbaar werk is. Hiervoor ben ik 5 jaar meubelmaker geweest, ik ben dus iets heel anders gaan doen. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad.

Als je nog meer vragen hebt, laat maar weten!
Hanna
9 apr 2012 - 21:42
@aart-wille..

Ik las, in een (oude) reactie van jou, dat je werkt met mensen (!!) met autisme. Dat is iets, wat ik heel graag wil, en waar ik voor ga leren. waar werk je?
Aart-Wille
21 jan 2012 - 10:04
@nidro,

excuus dat ik dat vergeten was! Dan komt die alsnog.

excuus voor mijn boekverslag.
excuus voor de boekverslagen die nog gaan volgen.
excuus voor alle boekverslagen waar ik nog geen sorry voor heb gezegd.
nidro
20 jan 2012 - 19:13
helemaal mee eens aart willem
alleen ik mis de verontschuldigingen voor het boekverslag.
dit was er namelijk 1.
Aart-Wille
20 jan 2012 - 16:11
@IK,

jah, ik kan me heel erg goed voorstellen dat je dat niet leuk vind, als je ouders en/of omgeving ineens anders gaat doen. Ik denk dat je dat mischien op kunt lossen door een gesprek met hen aan te gaan, dat ondanks dat er wordt gedacht aan ADD je die diagnose nog niet officieel hebt, en dat jij nog steeds dezelfde bent als gisteren en eergisteren. Maar deze reacties komen waarschijnlijk door het onwennige, nieuwe aan de situatie.

Ik denk dat het wel goed is een doorverwijzing aan te vragen. Als je dat niet doet is er niets officieels. En er is best veel over ADD bekend, en hoe jij zelf daar het beste mee om kunt gaan, maar om de goede trainingen etc. te krijgen moet je wel een diagnose hebben.

Wat je zegt is waar, je hebt het of je hebt het niet.
Maar er zijn wel gradaties, de ene persoon ondervind meer hinder van ADD dan de andere persoon.

En echt, zolang er geen diagnose hebt, weet je officieel nog niets. Nu denk je misschien, jamaar op school zeggen ze dit, en die zegt dat.
Maar daar koop je niks voor, ik bedoel iedereen kan zoveel zeggen! Op een ander topic schreef ik dat mensen zoveel kunnen denken, maar dat het net zo goed fout kan zijn wat zij denken. Dus het is echt beter een diagnose te krijgen, het lijkt mij voor jezelf ook rustiger als je een diagnose hebt, want nu weet je niets zeker.

Nou, als je vragen hebt, of iets dergelijks, ik hoor het wel.
IK
19 jan 2012 - 09:40
@Aart-Willem,

Idd ik ben niet veranderd. Maar nu mijn ouders het weten doen ze wel anders! Ze kwamen als ik in bed lag nooit naar boven om het nog even over de afgelopen dag te hebben. Terwijl ze dat nu opeens wel doen. En bij bijna alles wat ik zeg, zie ik ze gewoon denken. Hoort dit ook bij ADD??
Jakkes!

Voor mezelf is het wel verhelderend. Er komen allemaal gebeurtenissen naar boven, waarbij ik denk hé dat komt dus omdat ik waarschijnlijk ADD heb.

Ik ben van plan om binnenkort naar de huisarts te gaan voor een verwijzing voor psychologische testen. Moet het er eerst nog eens met mn ouders over hebben. Ik heb eigenlijk niet heel veel zin in de testen. Maar aan de andere kant kan het wel helpen als ik bijv. Ritalin krijg. Dus moet ik het wel laten testen. Nu blijft het nogal vaag.. Heb ik het nu wel of heb ik het niet. Maar ik heb het óf ik heb het niet. Ik kan het niet een beetje hebben. omdat het een kwestie van mijn hersenen is.

Tis een heel boekverslag geworden
Aart-Wille
13 jan 2012 - 22:36
@Ik,

Is er nu iets verandert aan je?
T is gewoon zoals nidro zegt, gewoon jezelf blijven!
Je hebt nu de diagnose, dus dat hoeft geen help te zijn, want nu kun je daar aan gaan werken.
Er is heel veel informatie over wat je er tegen kunt doen.
Hoe je het voor jezelf leefbaar kunt houden.
En hoe je omgeving er mee om moet gaan.

Maar je bent nu niet ineens iemand anders geworden, dus geen paniek.

oww, ik lees trouwens dat je WAARSCHIJNLIJK add hebt?
zolang er geen diagnose is gesteld door een bevoegde hulpverlener moet je je niet te druk maken.
Want er verandert echt niets als je ineens die diagnose hebt.
nidro
13 jan 2012 - 08:08
@ik
gewoon je zelf blijven.
zolang je het alleen van een ander hoort is er weinig aan de hand, volgens mij.
IK
11 jan 2012 - 23:45
Help! vanmiddag te horen gekregen dat ik waarschijnlijk ADD heb..
Wat nu?
Aart-Wille
20 dec 2011 - 22:59
@Ebke,

Okay, je heb er dus wel veel kennis over dan ja als je broertje autisme heeft.
Ik probeerde in mijn stukje al zoveel mogelijk woorden als 'meestal' en 'de meeste' te gebruiken i.p.v. altijd en iedereen. Maar deed dat waarschijnlijk niet duidelijk genoeg.
Want ik ben het zeker met je eens dat er uitzonderingen zijn. Maar ik denk dat het in het algemeen toch wel opgaat, de uitzonderingen daargelaten.
Dus zou ik kiezen voor de mensen met autisme, i.p.v. een autist, omdat iemand die het niet erg vind om autist genoemd te worden het waarschijnlijk ook niet erg vind om iemand et autisme genoemd te worden, terwijl dit andersom dus niet het geval is.
Daarnaast denk ik dat je manier van omgaan met je medemens mede bepalend is of iemand de manier waarop je hem noemt of benoemt prettig of onprettig vind.

Pfoe, nu ik mijn tekst terug zit te lezen, het staat het er best wel een beetje krom geschreven.
1 2 3
Reageer
Naam:
:D :lol: :-) ;-) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: � love nlflag
Naam
E-mail
Onderwerp
Verificatiecode
Captcha