Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Forum

Praat en denk mee over actuele kwesties en discussies. Volg de discussies op de voet en reageer. Zelf een discussie beginnen? Laat het de redactie weten. Off topic berichten worden niet geplaatst.

Belangrijkste dingen

Relaties: waarin moet je op één lijn liggen in de relatie, en welke duidelijke afspraken moet je maken om problemen te voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan verschillende kerkverbanden... Probleem?
Laatste post 29-01-2015 - 07:11 | reacties: 38
Geert Wellin
21 mrt 2013 - 17:46
Het probleem is niet het kerkverband, dat ligt extern.

Het probleem is dat je pas op een lijn kunt liggen als je zelf keuzes kan maken door zelf verantwoordelijkheid te (kunnen/mogen) nemen en dus zelf een identiteit hebt. Dat is waar het probleem op individueel niveau intern wordt.

Dat interne moet wel goed zitten voor je je leven met zo'n andere identiteit kunt delen. Het is zo gemakkelijk om in de werkelijkheid een gevolg op basis van gebrek aan identiteit of keuzes als verschil in kerkverband een probleem op zichzelf te noemen.

Een relatie is een verbinding tussen twee individuen. Die kan je pas aangaan en aannemen wanneer je voor je keuzes staat, de tijd hebt genomen en neemt voor een eigen verantwoordelijkheid hieromtrent. Anders kom je er misschien wel achter dat je nog wat anders te doen hebt voor zoiets lukt. Een relatie is geen verantwoordelijkheids spreiding, een kerkverband ook niet. Hoe gemakkelijk en tegelijkertijd onmogelijk is dit?

Dat is vaak het probleem. Dat individuen eigenlijk (nog) niet of onvoldoende een eigen keuze vanuit eigen identiteit (kunnen/mogen) verantwoorden. Laat staan delen. Het collectief probeert hier vaak in een pot te roeren die niet van haar is.
Trijntje
29 jan 2013 - 10:05
@ Emma: Over welke belofte heb je het dan precies?
Jéan
28 jan 2013 - 18:08
@ puntjpuntj: Dat vraag ik me sterk af dan. Het ligt er natuurlijk aan op welke punten jullie verschillen, maar als dat grote punten zijn zou ik er 10 keer over nadenken voordat ik aan een relatie zou beginnen, hoe moeilijk dat ook is.
Bid God dan of Hij je daarbij wil helpen!
puntjepuntj
26 jan 2013 - 12:35
moet je met een relatie beginnen als je weet dat je heel anders denkt over de wezelijke dingen in het geloof? Niet over uiterlijke dingen, maar over beloftes in de Bijbel enz?
nidro
20 jan 2012 - 19:13
@bgirl
irritant.
(L)girl
16 jan 2012 - 16:03
@ nidro,,

Bijdehand.
nidro
16 jan 2012 - 08:13
@ lgirl
eigenwijs.
(L)girl
14 jan 2012 - 13:22
@ nidro,

Jaja,, komt geloofwaardig over horr
HdJ
13 jan 2012 - 18:31
alleen hij weet de titel niet meer dus nu kunen wij neit elen in zijn wijsheid

dan waren we net zo slim geweest als nidro... en net zulke goede dichters
nidro
13 jan 2012 - 08:08
@girl.
dit heb ik niet zelf verzonne, maar uit dat boek van nidromius
(l)girl
6 jan 2012 - 10:11
@nidro,,
Volgens my zou jy een prefecte dichter zijnn!
nidro
5 jan 2012 - 22:19
liefde rukt alles uit z'n verband. liefde gaat door alle muren heen. bekende uitspraken van Nidromius zijn: ''het kerkverband verdwijnt, waar de liefde verschijnt'' of ''voor liefde gaat alles aan de kant, zelfs het kerkverband''. ik zal een keer een boek over Nidromius opzoeke. hij heeft wel meer van die waardevolle info.
Emma
19 dec 2011 - 08:44
Hoe kun je nu weten wat het beste kerkverband is?
Er zijn zoveel verschillende kerkverbanden en zoveel (kleine) verschillen..
Wat is nu de waarheid?

En nog wat anders:
Wat vinden jullie ervan als je bijvoorbeeld geloofsbelijdenis aflegt bij de Ger. Gem.
Daarna krijg je verkering met iemand van de Hersteld Hervormde Kerk, en wordt je daar belijdendlid.
Verbreek je dan je belofte die je hebt afgelegd bij het belijdenis doen?
Liselot
6 okt 2011 - 21:19
@ Bo
zo kijk jij er dus tegenaan, maar ik weer anders! Ik vind dat je voor een kerkverband kiest en niet voor die gemeente in je plaats. Stel dat er een andere dominee komt die toch weer heel anders is qua predeking? Ik heb dat zelf meegemaakt. Maar ieder heeft zo zijn eigen mening/gevoel hier over.
Bo
6 okt 2011 - 10:04
@liselot

Het gaat niet om, ofdat je gelooft dat de waarheid gepredikt wordt, het gaat er om dat je in de prediking bij jezelf ontdekt, dat je jezelf niet kan bekeren en daarom de HEERE Jezus zo hard nodig hebt, en zo aan zijn voeten terecht komt! En voor de levende lidmaten, dat zij hun geloofsleven kunnen spiegelen aan de preek, en zo tot dagelijkse bekering kunnen komen!

Zelf ben ik ook Hervormd, maar de PKN is veel minder een geheel als andere kerkverbanden, vele grandaties en liggingen van gemeenten zijn kerkverbanden opzich, daarom moet je uitgaan van de plaatselijke gemeente waar je je prettig zou voelen.

Mijn vriendin is CGK, ook een heel breed kerkverband, maar veel sterker een geheel, uit heel het kerkverband preekt men bij elkaar. Zij is lid van een bewaar het pand gemeente. Dus min of meer een 'soort' Hersteld Hervormde kerk/Gereformeerde gemeente idee, qua prediking, uiterlijk en principes. Toch kan ik het bij hun veel beter vinden! Men leeft meer in overeenstemming met zijn Woord, Bij ons kan je alles verantwoorden aan Christus, niets slecht of verkeerd soms.


Liselot
28 sep 2011 - 15:00
@ieman
Het gaat erom of jij gelooft dat de waarheid gepredikt word in jou kerk. Ik denk dat het belangrijk is om te onderzoeken wat het verschil is tussen jou kerk en die van je partner. Dan pas kun je voor jezelf beslissen wat jij denkt waar de waarheid word gepreekt. Ik zelf zit in de ger. gem. in Nederland. Mijn ex zat in de hervormde. Dat is best wel een verschil. Hij wou in zijn kerk blijven en ik in de mijne. In de gemeente waar hij kerkte, was best een behoudende dominee. Maar je kiest voor het kerkverband en niet voor die dominee die er staat. (vind ik) In de hervormde gemeentes zit veel verschil. De ene hervormde is weer veel lichter dan een andere hervormde kerk in een bepaalde plaats snap je?
ieman
27 sep 2011 - 18:40
kun je je eigen kerk, waar God je geplaatst heeft, zomaar verlaten voor een jongen/meisje die uit een andere kerk komt??
Tie
5 aug 2011 - 19:11


Dankjewel voor jullie reacties.. mooi om te lezen dat er echt zijn die serieus op je vraag in gaan!

Alleen denken jullie volgens mij dat ik er al verkering mee heb maar dat is niet zo, vandaar ook nu die vraag..

(khb even mijn naam veranderd @ .>.>
Power
5 aug 2011 - 08:46
@Anli
Probeer ook naar inhoudelijke verschillen te kijken, en de achtergrond van die verschillen te onderzoeken en te begrijpen!

@.>.>

Nee deze verhalen zijn gebaseerd op eigen ervaringen, er zijn ook megaveel stellen die er zijn uitgekomen, alleen toeval;lig gaat het hierom geschillen in relaties!

Dus laat je niet leiden door gedachten, gevoelens of frustraties van jezelf of anderen, maar Probeer je in liefde tot eer van God, de achtergrond van jullie gemeenten de onderzoeken en te begrijpen, maar bovenal dat je samen worstel met je zondaarzijn tegenover God, en breng dat ook samen dagelijks naar God! Het gaat om de het dienen van de HEERE Jezus, en die triomfeert in alle kerken.(wereldwijd).
anli
11 jul 2011 - 13:40
@.>.>
Het is sowieso jouw keus of je ermee door moet gaan of niet, daar kunnen anderen weinig over zeggen.
Maar als ik jou was zou ik wel met je vriend praten over het kerkverband.
Ik weet natuurlijk niet of jullie kerkverbanden veel met elkaar verschillen, maar het zou ook goed kunnen dat jullie samen een kerkverband kiezen, waar jullie het allebei mee eens zijn.
Ik zou zeggen: praat er over en denk pas over uitmaken na als jullie echt té verschillend zijn op kerkelijk gebied.
Johanna
5 jul 2011 - 11:56
Als je niet hetzelfde je geloof beleefd en de invulling van je loofsleven m. b. t. kerk, belijdenis, geestelijk en pastorale toerusting, enz. is er gewoon geen toekomst weggelegd! dit zijn gewoon de teerste situateis van een christen, waar men zich houvast aan biedt, daarom zou ik ook goed nadenken, als ik jullie was, om in zee te gaan met iemand die totaal verschilt!
.>.>.
5 jul 2011 - 11:57
Als ik een paar reacties lees, lees ik een paar keer dat een verkering uitgegaan is om het kerkverband, wat ontzettend moeilijk!

Ik heb nu een paar maanden contact met een jongen die ook van een ander kerkverband is, en ik ga steeds meer om hem geven, we hebben goede gesprekken ook over het geloof...

Maar als ik dit dan lees word ik bang, moet ik hier wel mee doorgaan?
...
4 jul 2011 - 09:26
Mijn verkering is ook uitgegaan om het kerkverband..
Ik denk dat dit moeilijker is dan dat de liefde gewoon over is bij 1 van de twee.
m
1 jul 2011 - 09:08
Het voelt zo goed om samen belijdeniscath. te volgen en samen voor God en de gemeente belijdenis van je geloof af te leggen..
Johanna
27 jun 2011 - 15:16
@Meis
Ouders hebben ook een wil en voelen zich ook zeer verantwoordelijk, en dat maakt het ook zo moeilijk!

@Dam, Mijn vriend kwam ook ui de PKN, wel had die gemeente idd, een heel open, spontaan en sociale karakter, ik had daar in 3 weken(Ik heb 2 jaar verkering gehad), al veel meer contacten als in m'n eigen gemeente, Daar vormen ze met elkaar een eenheid, een gemeente, ook met betrekking tot geloofsbeleving, en alle zorgen en moeite delen, in veel reformatorische gemeente denkt men veel individulistische en heeft men weinig contact/te maken met anderen.

@Dam
Ik weet dat er een stuk behoudender PKN-gemeenten waren, maar daar wilde mijn vriend niet naartoe!
meis
23 jun 2011 - 20:22
@ Johanna

Moeilijk joh!!
Heel veel sterkte toegewenst!!
Johanna
22 jun 2011 - 20:22
Ik heb mijn laatste verkering uitgemaakt om het kerkverband!
Ik kon het gewoon niet vinden in de gebruiken en principes in de gemeente, ook was de prediking veel oppervlakkiger dan ik gewend was. En mijn vriend wilde absoluut in zijn kerk blijven, op een gegeven moment ging we ieder ons eigen gang. Dus op een gegeven moment is het zo vaak discussie en ruzie, dat je van een lanegre verkeringstijdf alleen maar slechter wordt! Maar het blijft moeilijk, van de God en de bijbel zijn hetzelfde!
anl
22 jun 2011 - 18:59
@...
Ik denk dat ik het dan wel uit zou maken, als we het écht niet eens zouden kunnen worden, omdat het belangrijk is dat je, ook wat geloof betreft, op één lijn zit met elkaar.
Maar het is sowieso een hele moeilijke beslissing, die je biddend moet nemen.
meis
22 jun 2011 - 18:58
@ ...

'k Heb zelf nog nooit verkering gehad met iemand uit een ander kerkverband...
Ik kan dus wel antwoord geven, maar 't is makkelijker gezegd dan gedaan...
However, als ik verkering zou krijgen met iemand uit een andere kerk, en we kunnen het echt niet eens worden, dan zou ik de verkering (denk ik) uitmaken.
Anders blijf je onenigheid houden (in de verkeringstijd en het huwlijk) en daar kan Gods zegen niet op rusten.
Maar goed, zoals ik al zei: 't is makkelijker gezegd dan gedaan.
Mocht je hier zelf mee zitten, of ken je iemand die hier mee zit, vraag God dan om wijsheid.
Hij kent iedereen door en door. En als Hij het plan heeft 2 mensen bij elkaar te brengen, dan zal dat ook zeker gebeuren. God kan harten veranderen. Maar alles zal gebeuren op Zijn tijd en wijze.
...
22 jun 2011 - 14:31
Als jullie met iemand verkering zouden krijgen
van een andere kerk en jullie kunnen het niet eens worden..
Zou je het dan uitmaken?
meis
20 jun 2011 - 22:23
@ Johanna,

'k Zal me er ook maar ff tussen mengen...

Bidden en bijbellezen in een relatie vind ik echt heel belangrijk.
God beschikt over alles, heeft 2 mensen bij elkaar gebracht... zou Hij daar dan niet de eer van krijgen?
Johanna
16 jun 2011 - 12:21
Hoe denken jullie over bijbellezen en bidden in de relatie?
Power
15 jun 2011 - 15:26
Moeten ouders, grote,weinig of geen invloed hebben in de omstandigheden en reilen en zeilen van je relatie?
Dam
8 jun 2011 - 23:26
Ik heb ook verkering met een jongen uit de hervormde kerk (PKN), zelf ben ik van de Christelijke gereformeerde kerk. Wij kunnen ons beter in de prediking vinden in de hervormde kerk (begrijpelijker en open aanbod van genade). Maar qua principes en gereformeerde structuur weer meer in de christelijke Gereformeerde kerk, maar dat kan bij ons plaatselijk verschillen, (in de CGK dan!
Toch zijn we er nog niet uit, onze ouders vinden alles prima. je bent volwassen, en het zijn allebei gemeenten van Christus zeggen ze, dus daar houden we maar aan vast!

8 jun 2011 - 09:12
Dat vind ik idd geen probleem ..
Reageer
Naam:
:D :lol: :-) ;-) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: � love nlflag
Naam
E-mail
Onderwerp
Verificatiecode
Captcha