Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Forum

Praat en denk mee over actuele kwesties en discussies. Volg de discussies op de voet en reageer. Zelf een discussie beginnen? Laat het de redactie weten. Off topic berichten worden niet geplaatst.

Kronieken van Narnia

De Kronieken van Narnia. Wat vinden jullie van deze boeken? Zijn ze goed of moet je er zo je bedenkingen bij hebben?
Laatste post 3-01-2015 - 15:20 | reacties: 14
Nieselien van de Weterin
17 jun 2013 - 18:27
Wat zo is bij de boeken van Narnia is dat je ze 3x in je leven moet lezen de eerste keer dat je ze leest vind je ze raar maar de keren daarna zie je de schepping van God erdoor. Kijk bijvoorbeeld naar de Magiphian Nephew. Als Polly en Digory in Narnia aankomen leven de dieren in vrede met elkaar dat is Bijbels en uit het paradijs dus ik vind de boeken wel degelijk kunnen als je over de moraal nadenkt die erachter ligt
Modepopje
22 feb 2013 - 19:46
Sorry, de anonieme reactie was van mij. Was zo druk met knippen en plakken dat ik mijn naam vergat erbij te schrijven.

22 feb 2013 - 18:30
In Narnia wordt veel gebruik gemaakt van mythologie. Dat vinden sommigen bezwaarlijk en ik kan dat begrijpen. We zullen ons eerlijk de vraag moeten stellen of dit kan: de vraagsteller stelt deze vraag. Als afgestudeerd student Latijn en Grieks heb ik veel mythologie voorbij zien komen en dit geldt ook voor de auteur van Narnia, Lewis: hij is docent Latijn en Grieks geweest. Moeten we ons hiervan verre houden? Op deze vraag zeg ik niet zondermeer “ja”. Op school verdiepen we ons in dingen van het verleden, dus ook dat wat volken van vroeger geloofden. Bij Klassieke Talen (Latijn en Grieks) komt dit in het bijzonder aan bod. Ik denk dat de studie van mythologie in de juiste houding tot God zeer nuttig kan zijn: uiteindelijk is de hele Bijbel ontstaan in een tijd die mythologisch doorademd is en daarmee kunnen sommige Bijbelgedeelten beter begrepen worden. Ik kan dus ook goed begrijpen dat men met mythologie op school geen moeite heeft, mits met de goede houding en mate.

Is het schadelijk op zichzelf en is het schadelijk binnen een boek als Narnia? Ook deze vraag wordt gesteld. Ik wil met het antwoord op deze vraag afsluiten, zonder een sluitend antwoord te kunnen geven, maar u als lezer van dit antwoord moet zelf maar oordelen hoe u dit voor Gods aangezicht verantwoordt.

Onze hooggeroemde puriteinse en vroegkerkelijke voorvaderen waren gedrenkt in de klassieke cultuur, dus ook in de mythologie: duidelijk is dat zij hiervan geen schade hebben ondervonden. Maar zij hadden er niet alleen heel veel kennis van: zij verwerkten dat ook in hun christelijke ideeën, zodat met hun geloofsleer ook wel één en ander aan heidens gedachtegoed is overgeleverd: dit gaat heel ver, zo heb ik gemerkt. Een puritein als George Gillespie haalt in preken allerlei citaten van heidense auteurs aan om zijn stelling te bewijzen. Maar het meest frappante voorbeeld heb ik gevonden in een boek van John Bunyan, de auteur van het hooggeroemde boek de “Christenreis naar de eeuwigheid”. In zijn boek “de Heilige oorlog” voert hij allerlei Griekse godinnen in zijn verhaal in: u mag zelf oordelen of dit schadelijk is geweest voor de lezers!

Verder wil ik er ook op wijzen dat Jotham, de enige overlevende broer van Abimelech de zoon van Gideon, in Richteren 9 een fabel vertelt. Ook de Bijbel kent dus het gebruik van fabels e.d.

Concluderend, ik heb een paar dingen in dit lange antwoord willen zeggen:

1. Het boek Narnia en de film zijn niet gelijk te stellen;
2. Het kan niet als vervanger van de Bijbel worden gebruikt;
3. De studie van mythologie kan vanuit de goede houding tot Gods eer zijn;
4. Ook allerlei schrijvers die graag worden aangehaald in de kerk, maakten gebruik van mythologie tot Gods eer! Ook de Bijbel maakt gebruik van fabels.

Daarom denk ik dat het rondom de kronieken van Narnia iets genuanceerder ligt, dan dat in het antwoord van ds. Hoekman blijkt, hoewel ik met hem deel dat we uiteindelijk het beste ons in het Boek der boeken, de Bijbel kunnen verdiepen. Het is uiteindelijk niet de Bijbel, die ik heb laten spreken en daarom kunt u hierover anders denken: ik heb alleen geprobeerd naar alles luisterend en alles historisch doordenkend, een wat breder antwoord in de context van het antwoord van ds. Hoekman te geven. Ik hoop dat het duidelijk is.


Bron http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/3608/------mij-is-niet-duidelijk-waarom-griekse-mythologie-wel-zou-mogen-en-narnia-niet------/
Yent
21 feb 2013 - 20:40
Het zijn gwn geweldige boeken!
Je moet ze gewoon lezen!!
De films zijn trouwens ook geweldig..
mathild
15 mrt 2012 - 21:18
@ aar en lea

Dat vind ik nou ook een lastig punt. het is van de schrijver volstrekt niet de bedoeling om het te laten verfilmen. maar juist om niet bewust met magie de bijbel duidelijk te maken. Het was met goede bedoelingen.

maar aar
je hebt gelijk. het kan magie intresse opwekken. we moeten goed opletten wat we lezen. ook met dit boek. het is in iedergeval handig als je het boek gelezen hebt. kun je in iedergeval een mening vormen als iemand je daar naar vraagt.
Aar
5 mrt 2012 - 07:57
Ik weet niet of ik de boeken nu goed of fout moet vinden. Ik heb alle delen gelezen. Het is wel duidelijk dat de boeken een christelijke boodschap hebben, maar ik vind het wel gevaarlijk om de Bijbelse boodschap in magie te verpakken. Wordt op zo'n manier niet je belangstelling voor magie gewekt?
Lea
1 mrt 2012 - 17:59
ik heb er wel wat gelezen voor engels, en heb ook wel eens een film ervan gezien. Maar ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Ik weet niet of het goed is om op deze manier de Bijbel soort na te vertellen. Als iemand een helder, goed onderbouwd oordeel heeft over deze boeken: graag
mathild
27 feb 2012 - 19:10
@nidro ja dit is een heel bekende vertolking van de Bijbel. om meer ongelovigen meer bekend te maken met de Bijbel
nidro
5 jan 2012 - 20:57
moet dit een bekend boek voorstellen?
jos
5 nov 2011 - 13:11
@anli
Het was nooit de bedoeling van de schrijver dat zijn boeken verfilmt zouden worden.
Het zijn boeken met een geweldige boodschap en als je ze in het engels leest, is het ook nog eens goed voor je engels
echt een aanrader dus!
anli
7 okt 2011 - 22:34
Wat ik erg vind is dat er in de film van Narnia behoorlijk wat 'magische' verwijzingen te vinden zijn. (zoek maar na op internet)
Ik weet niet of het in de boeken zelf ook zo is, want die heb ik nog nooit gelezen.

Nadat ik de film had gezien had ik er zeker zo m'n bedenkingen bij...
mathild
7 okt 2011 - 15:36
@mei

Je kunt het in het nederlands lezen dan komt de boodschap beter over als je de Bijbel goed kent
Anders kun je misschien op internet nazoeken.

mei
6 okt 2011 - 20:33
ik heb het nu in eht engels aan het lezen. Goed voor mijn engels en het is ook nog een beejte interessant! al wil ik heel graag de preciese achterliggende verhaal weten. Weet iemand hoe ik daar achter kan komen?
lis
6 okt 2011 - 15:42
ze zijn goed, zker als je het verhaal erachter weet
Reageer
Naam:
:D :lol: :-) ;-) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: � love nlflag
Naam
E-mail
Onderwerp
Verificatiecode
Captcha