Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Samenleving onder vergrootglas

>> 26-01-2011 | 13:07 | Michiel Kerpel <<
 
foto 1 van 2

Ze is „geïnteresseerd in verhalen van mensen” en probeert „zonder aanzien des persoons” recht te spreken. Mr. J. P. Bordes (56), strafrechter bij de rechtbank in Arnhem: „Je krijgt de samenleving onder het vergrootglas.”


Waarom wilde u rechter worden?

„Dat was geen welbewuste keus. Op de sportacademie raakte ik zo geblesseerd dat ik een andere studie koos. Dat werd rechten. Als rechtenstudent vind je rechter het ultieme beroep. Ik dacht: Dat is voor mij niet weggelegd, daar moet je zó goed voor zijn. Tot mijn verbijstering ging het toch door. In mijn jeugd is wel eens gezegd: Jij moet advocaat worden, jij kunt zo goed praten. Mijn keus voor het rechterschap heeft gevoelsmatig ook te maken met het feit dat ik geïnteresseerd ben in verhalen van mensen: Waarom maken mensen ruzie? Hoe kunnen we tot een oplossing komen?”

Wat voor eigenschappen moet een rechter hebben?
„Je leest veel in dossiers en moet teksten goed kunnen analyseren, hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden. Een rechter moet nieuwsgierig zijn en mededogen hebben. Er is iemand dood gevonden. Wat heeft zich afgespeeld? Wat zijn motieven van de verdachte? Denk ook aan kleine dingen. Waarom krijgt iemand een klap op straat? Er zit altijd een verhaal achter. Een rechter moet niet alleen lezen wat er over de zaak op papier is gezet, maar ook met een open mind de verdachten en getuigen in de rechtszaal aanhoren. Je moet niet op voorhand denken: Het is zoals het op papier staat.”

U kunt er als rechter voor zorgen dat iemand jaren achter de tralies verdwijnt. Is dat een zware verantwoordelijkheid?
„Ja. Daarbij vind ik het veel erger om iemand ten onrechte te veroordelen dan om iemand vrij te spreken die achteraf wel degelijk de dader is. Als iemand ten onrechte wordt veroordeeld, gaat zijn leven zó overhoop. Hij zit bijvoorbeeld ten onrechte in de gevangenis en er wordt een aanslag gepleegd op zijn integriteit.”

Wat vindt u het mooie van het werk als rechter?
„In het strafrecht krijg je de samenleving onder het vergrootglas. Denk aan de detectiveschrijfster Agatha Christie. Ze observeert in haar boeken mensen in de omgeving, om zo te achterhalen wie de dader is. Als rechter kom je in aanraking met mensen die over de grens zijn gegaan. Ze ervoeren emoties die wij zelf ook allemaal kennen. Dat boeit me enorm. Ik probeer een goede rechter te zijn, zaken objectief af te wegen. Zonder me door de volkswoede te laten meeslepen.”

Wat vindt u het lastige aan uw werk?
„Zwart-wit gezegd kennen we eigenlijk een soort rechtsongelijkheid. Ik heb het er wel eens moeilijk mee dat bepaalde dingen in de wet strafbaar zijn, terwijl andere gedragingen dat niet zijn, hoewel die moreel minstens zo verwerpelijk zijn. Denk aan een arme bijstandsfraudeur die wordt gepakt na een anonieme tip. Een rijke man die zijn zolder laat verven door een zwartbetaalde Pool, wordt niet gestraft. Witteboordencriminelen zijn vaak slimmer dan de sociaal zwakkeren. De rijkeren weten beter te verbergen wat niet mag.”

tekst J. Visscher, beeld André Dorst


Klik hier voor een overzicht met interviews en reportages over andere beroepen.

Opleiding

Er zijn twee routes die leiden tot het ambt van rechter of officier van justitie.

  • Het zesjarige raio-traject is bedoeld voor mensen die net hun rechtenstudie hebben afgerond aan een universiteit. Het raio-traject is een mengvorm van theorie en praktijk. De aankomende magistraat werkt vier jaar binnen de rechterlijke macht in de verschillende sectoren (strafrecht, civiel recht, bestuursrecht) en daarnaast twee jaar buiten de rechterlijke macht, bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor of als jurist bij een gemeente.
  • De andere weg tot de rechterlijke macht is bedoeld voor mensen die rechten hebben gestudeerd en al ten minste zes jaar juridische werkervaring hebben. Voor deze categorie geldt een deeltijdopleiding van één of twee jaar.
 
reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.