Puntuit.nl is sinds 17-11-2014 vernieuwd. Je bekijkt nu de oude site. Ga naar de nieuwe site.
 

Student Gereformeerde Gemeenten krijgt mondelinge examens

>> 24-05-2013 | 16:51 | Evert Barten <<
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt
 

„Noem alle Herodessen die in de Bijbel voorkomen en leg verbanden tussen deze personen.” En: „Vergelijk de visie op het lijden van Kushner met die van Calvijn.” H. A. van Zetten (49) uit Veenendaal kan deze en nog veel meer vragen verwachten. Over ruim twee weken doet hij voor het derde leerjaar examen aan de theologische school van de Gereformeerde Gemeenten in Rotterdam. „Van ons wordt verwacht dat we hard werken, maar tegelijk zijn we afhankelijk van Gods zegen.”

Voor de deur parkeren bij de theologische school in Rotterdam kost je onherroepelijk geld. Ernaast is het gratis, al is het aantal parkeerplekken beperkt. Toch is er nog ruimte over als alle studenten met de auto komen. Het schooltje, zoals Van Zetten de predikantenopleiding liefkozend noemt, is niet groot. Zijn leerjaar bestaat uit twee studenten. Het totaalaantal studenten staat dit jaar op elf.

De serene rust in de ontvangstruimte wordt verbroken door een fel gerinkel. De schoolbel, zo blijkt. Even klinken er stemmen in de gang, dan gaat de deur open. „Ah, de koffie is al geregeld”, glimlacht Van Zetten.

Het gesprek gaat over de naderende examens. Alternatieve examens, want ja, deze school is anders dan andere. Onder elk vak ligt wel een diepere laag, een extra dimensie. Daarom zijn de toetsen geen kwestie van papier en inkt. „Alles gaat mondeling. De vakdocent stelt vragen en twee leden van het curatorium luisteren.”

Het curatorium is een groep predikanten en ouderlingen. Het komt rond deze tijd van het jaar bijeen om personen die zich hebben aangemeld voor de opleiding te horen. En om daarna te besluiten of ze als student toegelaten worden. Ook Van Zetten zat hier ruim drie jaar geleden. Voelde dat als een eerste examen? „Nee. Er kwam een moment dat ik niet meer anders kon en mocht. Vanaf dat moment ging het vanzelf. En ik verwonder me nog vaak dat ik hier nu ben.”

Persoonlijk

Over twee weken staan de examens weer op het programma. Grieks, Hebreeuws, Bijbelkunde, dogmatiek, symboliek, kerkrecht, kerkgeschiedenis, pastoraat, apologetiek, exegese en preekkunde. Van Zetten telt op zijn vingers af. „Ja, dat zijn ze.”

Hoe hij hier kwam? Dat is persoonlijk. De pen gaat neer, Van Zetten praat. Over roeping, strijd, gang naar de kerkenraad, toelating door het curatorium, verwondering. De bel gaat. Opnieuw is er een lesuur voorbij.

Kom, het gesprek zou gaan over examens. Spannend, deze tijd? Van Zetten denkt even na. „Ja, dat is het altijd wel. Maar ik ben er inmiddels een beetje aan gewend, omdat er ook tussentijdse toetsen zijn in november en februari.”

Alles gaat dus mondeling. Lastig, maar het heeft ook mooie kanten, vindt Van Zetten. „Het gaat er niet om dat je goede cijfers haalt. Natuurlijk moet er gepresteerd worden, maar het gaat er in eerste instantie om dat je alles hebt gedaan wat je redelijkerwijs kon doen. Luiheid is uit den boze.”

De vragen worden tijdens zo’n mondeling in hoog tempo afgevuurd. Het blijft vriendelijk, maar wel scherp, aldus Van Zetten. „Dat moet ook, omdat het wel ergens over gaat. Het ambt van herder en leraar kun je eigenlijk nooit leren, daarin zijn we totaal afhankelijk van de Heere. De school kan niet meer doen dan toerusten, maar dat moet wel zo goed mogelijk.”

Spaken

Sinds hij derdejaarsstudent is, mag Van Zetten preken. „Alle vakken komen nu bij elkaar als spaken in een wiel, waarbij de as Gods Woord is. Kennis van de Bijbel en de geloofsleer is onontbeerlijk, maar ook het beheersen van Hebreeuws en Grieks. Ik zag op tegen de talen, maar nu zie ik steeds duidelijker de meerwaarde ervan.”

Studeren doen de studenten vooral thuis. Slechts twee of drie dagen zijn ze hier in Rotterdam, om lessen te volgen. „Dat gaat een beetje als een huiskamergesprek, zeker in mijn leerjaar met slechts twee studenten. De thuisstudie vergt de nodige zelfdiscipline. Rijen woordjes leren, daar moet je toch wel weer even inkomen, ook al kom ik uit het onderwijs.”

Of Van Zetten gaat slagen? Zacht herhaalt de student de vraag. Zijn blik dwaalt over het parkeerterrein van de school. De meeste auto’s zijn verdwenen. Het is ook al bijna 18.00 uur. „Vaak zijn we overdreven bezorgd, maar dat kan ook een vorm van zelfoverschatting zijn. Dan denk je dat je het allemaal zelf moet doen en ben je niet afhankelijk van Hem. Dat geldt trouwens voor alle leerlingen die nu op school examen doen. Wat ik tegen hen wil zeggen is: Wees afhankelijk van de Heere. Het is goed als je kunt zeggen: „Heere, U weet dat ik niet lui ben geweest. Wilt U mijn examens zegenen?””

 
reacties
3 reacties  1 van 1 

OranjeBarret
24 mei 2013 - 21:39
Quote
Heel mooi artikel! Ook Gods zegen toegewenst. Dat u maar Schriftuurlijk maar ook Gods Woord bevindelijk mag brengen, tot Zijn eer en tot troost van Zijn Sion.
Henk
24 mei 2013 - 19:16
Quote
Mooi artikel, maar waarom wordt het belangrijkste gedeelte weggelaten: het persoonlijke? Snap dat het moeilijk is, maar iets valt er toch wel over te zeggen?
ik
24 mei 2013 - 19:03
Quote
Ik wens u Gods zegen toe bij de komende 'examens.
We moeten inderdaad maar leren om afhankelijk van Hem te zijn.
Sterkte!

3 reacties  1 van 1 
reageer
Je reactie zal eerst door de redactie beoordeeld worden voor plaatsing.
Naam (verplicht)
email-adres (verplicht)
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: € love nlflag
meer uit deze rubriek ...
Video

Er zijn geen video's gevonden.